Rüzgarlıbahçe Mah. Feragat Sk. Demir Plaza No: 3/8 Beykoz | İstanbul
Günümüzde artan rekabetle birlikte pazara girmek, rekabetçi konuma gelmek veya rekabetçiliği sürdürülebilir kılmak amacıyla şirketler katma değeri yüksek yenilikçi ürünlere, tasarıma ve markalarına yatırım yapmak zorundadırlar. Bu doğrultuda devletimiz tarafından AR-GE ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri mevzuatı kapsamında; ülkemizin uluslararası alanda rekabet gücünün arttırılması, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi ve yatırım potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla birçok teşvik, hibe ve destek sağlanmaktadır. Dar mükellef kurumların Türkiye’deki iş yerleri dâhil, kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketleri bir şirket veya birden çok sayıda Ar-Ge ve/veya Tasarım Merkezi kurabilir ve söz konusu teşvikten yararlanabilmektedir.
AR-GE Merkezi Nedir ?
Ar-Ge ve yenilik projelerini veya sözleşme çerçevesinde siparişe dayalı olarak yürütülen Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurulan ve dar mükellef kurumların Türkiye’deki işyerleri dâhil, kanunî veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 15* tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olan birimler olarak tanımlanmaktadır.
Aşağıdaki sektörlerde en az 30 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdamı gerekmektedir.
Tasarım Merkezi Nedir ?
Tasarım projelerini veya sözleşme çerçevesinde siparişe dayalı olarak yürütülen tasarım faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurulan ve dar mükellef kurumların Türkiye’deki iş yerleri dâhil, kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde tasarım faaliyetlerinde bulunan ve en az 10 tam zaman eşdeğer tasarım personeli istihdam eden, yeterli tasarım birikimi ve yeteneği olan birimler.
AR-GE VE YASARIM MERKEZLERİNE SAĞLANAN TEŞVİK UNSURLARI
✓ Vergiye Tabi Kazancın Tespitinde İlave AR-GE Ve Tasarım İndirimi
5746 Sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge/Tasarım Merkezlerinde gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik veya tasarım harcamalarının tamamı (%100’ü) 31/12/2023 tarihine kadar kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.
✓ Vergiye Tabi Kazancın Tespitinde Performansa Dayalı İlave İndirim
Aşağıdaki göstergelerden herhangi birinde bir önceki yıla göre en az yüzde yirmi artış sağlayan Ar- Ge/Tasarım merkezlerinde, o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik veya tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde 50’si ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.
✓ Devreden AR-GE İndirimine Yönelik Yeniden Değerleme İmkanı
5746 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan Ar-Ge ve tasarım indirimi tutarı, sonraki hesap dönemlerine devredilir. Devredilen tutarlar, takip eden yıllarda herhangi bir süre kısıtlaması olmadan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.
✓ Siparişe Dayalı AR-GE, Yenilik Ve Tasarım Faaliyetlerinin Vergiye Tabi Kazancın Tespitinde İndirim Unsuru Olarak Kabul Edilmesi
✓ Personele Ait Gelir Vergisi Stopajı Teşviği
5746 sayılı Kanun kapsamında, kamu personeli hariç olmak üzere Ar-Ge merkezlerinde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin;
✓ Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
5746 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde kamu personeli hariç olmak üzere Ar-Ge merkezlerinde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine ilişkin çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı Hazine tarafından Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır.
✓ Temel Bilimler Mezunu Personel İstihdam Desteği
Temel bilimler alanlarında (matematik, fizik, kimya, biyoloji) en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerine, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı iki yıl süreyle, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacaktır.
✓ Damga Vergisi İstisnası
5746 sayılı kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisnadır.
✓ Gümrük Vergisi İstisnası
Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan müstesna edilmiştir.
VERTAX olarak AR-GE danışmanlığı noktasında verdiğimiz hizmetler yasal düzenlemeler çerçevesinde maksimum vergi tasarrufu sağlamak ve riskleri minimize etmek ilkesine dayanmaktadır. Bu kapsamda AR-GE merkezi başvurularından itibaren, son aşamaya kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız.
VERTAX OLARAK AR-GE DANIŞMANLIĞI SÜRECİNDE VERDİĞİMİZ HİZMETLERİMİZ
1. Başvuru Sürecine Yönelik Hizmetlerimiz
2. AR-GE Uygulama Dönemine Yönelik Hizmetlerimiz
Rüzgarlıbahçe Mah. Feragat Sk. Demir Plaza No: 3/8 Beykoz | İstanbul
15 Oca, 2025
15 Oca, 2025
© Tüm hakları saklıdır. | Mevzuat Haberleri