KOSGEB İstihdamı Koruma Destek Programı Personel Başına Aylık 2.500 TL destek!!
- 1- Programın Amacı ve Başvuru Koşulları:
– 13- Tekstil Ürünlerinin İmalatı,
– 14- Giyim Eşyalarının İmalatı,
– 15- Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı,
– 30 Prim Gün Destek Tutarı: 2.500 TL’dir.
– Destek programının süresi 12 aydır.
– Destek ödemesi yapılacak işletmenin KOSGEB’e vadesi geçmiş borcu bulunmamalıdır.
– Programın başlangıç tarihi başvurunun uygulama birimi tarafından onaylandığı tarihtir.
– Program kapsamında istihdamını koruyan işletmelere, geri ödemesiz olarak performans desteği verilir.
DESTEK UNSURU | DESTEK TUTARI | DESTEK ÜST LİMİTİ | DESTEK ORANI |
Performans Desteği | Aylık, 30 prim gün için 2.500 TL | Toplam destek üst limiti 249 çalışan üzerinden 360 prim gün çalışma karşılığı olarak 7.470.000 TL | %100
(Geri Ödemesiz) |
- 2- Başvuru Süresi ve Şekli:
– İstihdamı Koruma Destek Programı başvuruları 31 Ocak – 31 Mart 2025 tarihleri arasında yapılabilecektir.
– İşletme, İstihdamı Koruma Destek Programı Başvuru Formunu sistem üzerinden doldurarak başvurusunu onaylar. Son başvuru tarihine kadar başvurusunu sistem üzerinden onaylamayan işletmelerin başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
– Programdan yararlanma koşullarını sağlamayan işletmelerin başvuru yapması sistem tarafından engellenir.
- 3- Başvurunun Değerlendirilmesi:
– Başvuru, sorumlu personel tarafından Program Başvuru Değerlendirme Formu ile 5 gün içerisinde değerlendirilir ve ilgili uygulama birimi müdürü onayına gönderilir.
– Değerlendirme sonucunda; başvuru kabul edilebilir veya reddedilebilir.
– Değerlendirme sonucu sistem üzerinden işletmeye bildirilir.
- 4- Programdan Yararlanma Koşulları:
– Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
– Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin, Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması gerekir.
13- Tekstil Ürünlerinin İmalatı,
14- Giyim Eşyalarının İmalatı,
15- Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı,
– İşletmenin sektörü belirlenirken, 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle idari kayıtlarda yer alan ana faaliyet kodu esas alınır.
- 5- Aşağıdaki Durumlarda Program Sonlandırılır:
(1) Program süresince aşağıdaki durumların oluşması halinde uygulama birimi tarafından destek programı sistem üzerinden sonlandırılır. Sonlandırmaya ilişkin bilgilendirme, işletmeye sistem üzerinden yapılır.
a) İşletmenin tasfiyesinin başlaması,
b) İşletmenin kapanması,
- 6- Destek Ödemeleri:
(1) Başvurusu uygun bulunan ve istihdamını korumuş olan işletme, ödeme talep formunu sistem üzerinden doldurur ve varsa eki ödeme belgelerini yükleyerek ödeme talep eder.
(2) İstihdamı 2025 yılının ilgili ayında veya aylarının ortalamasında koruyamamış olan işletmelerin ödeme talep formunu onaylaması sistem tarafından engellenir.
(3) İşletmenin ödeme talep edebileceği son tarih 31 Mart 2026’dır. Bu tarihten sonra işletme ödeme talep edemez.
(4) Ödeme talep formunda eksik/hata olmayan ve aşağıda yer alan “ödeme talep” şartlarını karşılayan işletmelerin ödeme talebi sorumlu personel tarafından onaylanır.
a) İşletmenin Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarına göre vergi mükellefiyetinin devam etmesi gerekir.
b) İşletmenin KOSGEB’e vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekir.
(5) Ödeme talep formu onaylanan işletmeler için sistem üzerinden destek ödeme uygunluk formu hazırlanır ve uygulama birimi müdürünün onayına sunulur.
(6) Destek tutarı istihdamın korunmuş olduğu her ay için, (2024 yılı son üç ay ortalama prim gün sayısı / 30) x 2.500 TL şeklinde sistem tarafından hesaplanır.
(7) Ödeme talebi kapsamında ortalamaya dahil edilen her ay için destek ödemesi hesabı yapılır.
(8) Onaylanan ödeme uygunluk formları ilgili uygulama birimi müdürü tarafından ilgili Başkanlık Birimine gönderilir.
(9) Destek ödemesi, işletmenin vergi dairesi ve SGK prim borçlarıyla mahsuplaşma yöntemiyle gerçekleştirilir.
(10) Ödeme talep formunda eksik/hata olması veya “ödeme talep” şartlarının karşılanmadığının anlaşılması halinde; ödeme talep formu sorumlu personel tarafından reddedilir.
(11) Ödeme talebi reddedilen işletme yeniden ödeme talep edebilir.
- 7- Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar:
(1) Programa dair bildirim ve başvurular yazılı yapılabileceği gibi elektronik ortamda da yapılabilir. Destek programı kapsamındaki tüm belgeler ve bilgiler elektronik ortamda alınabilir.
(2) Program kapsamında desteğe konu belgeler işletme tarafından muhafaza edilir. KOSGEB yetkililerince gerek görülmesi halinde talep edilen her türlü bilgi ve belge ilgililerce ibraz edilir ve gerekli kolaylık sağlanır.
(3) Vergi, sosyal güvenlik primi ve benzeri yasal yükümlülükler hariç olmak üzere aynı gider gerçekleşmesi için farklı kurum/kuruluşlardan veya diğer KOSGEB destek programlarından destek alınamaz.
(4) Hatalı işlemler sonucu fazla veya yersiz ödeme yapıldığının uygulama birimleri tarafından tespit edilmesi halinde yapılan fazla veya yersiz ödemeler, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanan yasal faizi ile birlikte işletmeden geri tahsil edilir.
(5) Kontrol, denetim, inceleme, kesin hükme bağlama veya yargılama sonucunda tespit edilen kamu zararlarına ilişkin olarak ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem tesis edilir.
(6) Yabancı dilde hazırlanmış her türlü belgenin gerektiğinde yeminli mütercim tarafından yapılmış Türkçe çevirisi istenebilir.
(7) Destek süresinde işletmenin ünvan ve/veya tür değişikliği hususları işletme tarafından uygulama birimine bildirilir. İşletmenin bilgileri güncellenerek destek sürecine devam edilir.
(8) Sürelerin hesaplanmasında, başvurunun yapıldığı gün başlangıç kabul edilerek, ileri doğru sayılacak durumlarda bir sonraki, geri doğru sayılacak durumlarda bir önceki günden itibaren sayılmaya başlanır. Resmî tatil günleri, süreye dâhildir. Sürenin son gününün resmî tatil gününe veya hafta sonuna rastlaması hâlinde; süre elektronik ortamda gerçekleştirilecek işlemler için tatili takip eden ilk iş günü saat 23:59’da, fiziki olarak teslim edilmesi gerekli evrak için tatili takip eden ilk iş günü mesai saati sonunda biter. Ay olarak belirtilen süreler takip eden ayın aynı rakamlı günü bitiminde, yıl olarak belirtilen süreler ise son yılın aynı rakamlı ayının aynı rakamlı günü sonunda biter. Sürenin bittiği ayda, sürenin başladığı güne karşılık gelen gün yoksa süre o ayın son günü sona erer.
(9) Bu Uygulama Esaslarında uygulama birimleri açısından tanımlanan süreler, standart işlem süreleri olup bu sürelerin dolmasından sonra yapılan işlemler geçerliliğini yitirmez.
(10) İşletmeye tebliğ edilecek yazılar, işletmenin e-tebligat adresine yapılır.